“`html
T24 Ekonomi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ‘milyarlarca dolarlık usulsüzlük yapıldığı’ yönündeki iddialar sebebiyle Fatih Altaylı ve Uğur Emek hakkında yasal işlem başlattı.
EPDK, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Uğur Emek ile gazeteci Fatih Altaylı’nın öne sürdüğü ‘kurumun depolamalı RES/GES önlisans başvuruları ile büyük çapta yolsuzluk gerçekleştirdiği’ yönündeki suçlamalara karşı bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, ‘EPDK bir gecede yönetmelik çıkararak, kimseyi bilgilendirmeden önlisansları dağıttı’ şeklindeki iddialara yanıt verildi.
Kuruldan yapılan açıklamaya göre, önlisans başvuru süreçleri resmi olarak başlamadan dört ay önce kamuoyuna duyurulmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanan belgelerle Türkiye’nin tamamı bilgilendirilmiştir. Ayrıca, ‘kamuoyu’ görüşüne açılan taslak hakkında enerji sektörüyle ilgilenen herkesin görüşlerinin alındığı ifade edildi. Söz konusu yönetmelik, EPDK tarafından detaylı bir şekilde incelenip kabul edildi ve resmi olarak yürürlüğe girdi. 19 Kasım 2022 ile 28 Eylül 2023 arasında, EPDK’ya toplam 5,968 başvuru yapılmış olup, başvurular titizlikle değerlendirilerek 263 şirkete toplam 663 önlisans verilmiştir.
EPDK, “Yalnızca çevrimiçi başvurular kabul edildi ve yatırımcılara belgeleri hazırlamaları için yeterli süre verilmedi” şeklindeki suçlamalara da açıklık getirdi. Kurum, 2019 yılından itibaren bu süreçlerin tamamen çevrimiçi olarak yürütüldüğünü ve gerekli belgelerin EPDK’nın resmi internet sitesinde uzun süredir mevcut olduğunu vurguladı.
”İddia sahipleri sektörden habersiz”
Açıklamada, EPDK’nın herhangi bir gizli işlem yaptığı veya belirli çevreleri kayırdığı iddialarının gerçek dışı olduğu belirtildi. Tüm başvuruların tarafsızlık ilkesi doğrultusunda alındığı belirtildi. Ayrıca, “EPDK, 19 Kasım’da yaptığı yönetmelik değişikliği ile önlisans vermeye başladığında yetki aşımına gitmemiştir” ifadeleri kullanıldı. EPDK, Enerji Bakanlığı’nın, EPDK’nın önlisans süreçleri ile ilgisi olmayan yeni bir ihale başlattığını belirtti.
“5 Temmuz 2022 tarihli düzenleme ile belirlenen 6 dolar-cent’lik tarifeyle EPDK arasında bir bağlantı kurulamaz. Bu fiyatlama, yenilenebilir enerji projeleri için düzenlenen incelemelerin kapsamına girmiyor” denildi.
”Hesaplamalar gerçek dışıdır”
Türkiye’nin elektrik tüketiminin, kurulu gücünün yarısı kadar olduğunu belirtenler, masrafların ‘yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına’ yönelik olduğunu, bu kaynakların dışa bağımlılığı azalttığını ifade etti. Ayrıca, EPDK’nın aceleyle 6 dolar-cent’lik tarifeyle önlisans dağıtıldığı ve bu nedenle yıllık 129,6 milyar dolarlık masraf doğacağı iddialarına karşılık, belirli bir tarih aralığı içerisinde EPDK’nın fiyat ve süre belirleme yetkisi olmadığını açıkladı. Bu nedenle ortaya konulan iddiaların temelsiz olduğunu belirtti.
EPDK, iddiaları ortaya atan kişiler hakkında maddi ve manevi tazminat davası açma sürecini başlattığını duyurdu.
Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi? |