Yalnız yaşayan iki yaşlıdan biri kendini yalnız hissediyor!

Yaşlılık ve Yalnızlık Üzerine Yapılan Uluslararası Sempozyum

İstanbul (İGFA) – Bu yıl altıncısı düzenlenen “Uluslararası Yalnızlık Sempozyumu” Üsküdar Üniversitesi tarafından “Yaşlılık ve Yalnızlık” ana temasıyla gerçekleştirildi. Sempozyum, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

ÜÜTV ve Üsküdar Üniversitesi Youtube hesaplarından da canlı yayınlanan kongrenin açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Türk Kültürüne Yaraşmayan Bir Sonuç”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türk Dil Kurumu tarafından seçilen “kalabalık yalnızlık” kelimesine atıfta bulunarak, “Kalabalık yalnızlık kelimesi, yılın kelimesi seçildi. Bu da çok sürpriz oldu aslında. Bizim kongrenin de temasına denk gelmesi iyi bir rastlantı oldu. Demek ki, kongreye olan ihtiyaç çok fazlaymış. Neden bu kelime seçildi Türkiye’de? Halbuki biz, toplum olarak, yapış yapış ilişkisi olan bir toplumuz. Çat kapı komşuya giden bir toplumuz. Niye böyle oldu? Niye kalabalık içinde yalnız hissediyorlar kendilerini? Bu, Türk kültürüne, Anadolu irfanına yakışmayan bir sonuç.” dedi.

Yaşlı İntiharları ve Yalnızlık

Yaşlı intiharlarının en çok Japonya’da görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu bütün dünyada artıyor. Acı bir gerçek, küresel bir sorun. İngiltere’de, evinde ölen bir kişinin 3 yıl sonra fark edildiğini belirtti. Arayan soran olmamış. Yalnızlık ve mutluluk çalışması içinde yalnızlık sorusu sorulduğunda ‘Kendimi çok yalnız hissediyorum’ diyenlerin oranı 75 yaşın üzerinde %27, 16-24 yaş arasında %40. Yani gençler de çok yalnız hissediyorlar.” şeklinde konuştu.

Korkunun Artması ve Güvenin Azalması

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yalnızlığın artmasındaki en önemli sebep, toplumda güven duygusunun zayıflamasıdır. Güven, yakın ilişkilerde oluşur. Bir insanın ihanete uğramayacağından emin olması gerekir. Aileye ‘güven yuvası’ demek doğru olur. Güvenin olduğu yerde korku azalır. Korkunun artması, güvenin azalması yalnızlığın en belirgin psikolojik sebeplerinden biridir.” dedi.

Tarhan, dost kavramının kültürümüzdeki önemine de vurgu yaparak, “İngilizcede karşılığı olmayan ‘dost’ kelimesi Türkçede karşılığını buluyor.” ifadesinde bulundu.

Yan Etkisi Olmayan İlaç Dostluk

Güvenin zayıflamasının insanları içine kapattığını dile getiren Tarhan, “Çocuklarını ‘kimseye güvenme’ diye yetiştiren ebeveynler, çocukların yalnızlık hissetmelerine neden olur. Güven sorununu çözmek, yalnızlıkla mücadelede önemli bir adımdır. Yalnızlık artıyor ancak yan etkisi olmayan ilaç dostluktur. Depresyona iyi gelir, ağrıyı keser. Dostluk, ciddi bir ilaçtır ve insanları uyuşturmaz.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Çağımızın Önemli Sorunu Yalnızlık”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, çağımızın önemli sorunlarından birinin yalnızlık olduğunu belirterek, “Özellikle modernleşme ve kentleşme ile birlikte yalnızlık insani ve toplumsal bir sorun haline geldi. Kentlerdeki kalabalığa rağmen insanlar yalnız hissedebiliyor. Bu bir çelişki gibi görünse de kalabalık içinde yalnızlık oldukça yaygın.” dedi.

Genel olarak 30 ilde 800 kişiyle gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların yüzde 34’ünün kendini hiç yalnız hissetmediği, yüzde 34’ünün ara sıra yalnız hissettiği ve yüzde 32’sinin ise sık sık yalnız hissettiğini ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir